Comerç exterior de Catalunya amb el Regne Unit

Comerç exterior de Catalunya amb el Regne Unit

L’alimentació és el quart sector en importància de les exportacions catalanes al Regne Unit amb un 12,71% del total exportat amb 548,70M€ exportats al 2019 (el 5,14% del total exportat al Mon).

Exportació a Catalunya al RU per sectors econòmics (% en valor)

FONT: Datacomex 2019, Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca.

Un total de 3.382 empreses catalanes exporten al Regne Unit, de les quals 557 són d’alimentació i begudes (16,47%).

Principals destins exportació agroalimentària de Catalunya

FONT: Datacomex 2020, Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca.

  • Cal remarcar que, en els últims 10 anys les exportacions catalanes agroalimentàries al Regne Unit han crescut un 66,49% en volum i s’han doblat en valor (103,18%).
  • Actualment, és el sisè país de destí de les exportacions d’aliments i begudes de Catalunya, per darrera de França, Itàlia, Xina, Alemanya i Portugal. Tanmateix, Catalunya és el 19è proveïdor Mundial del Regne Unit en Alimentació i el l’11è entre els països integrants de la UE.
  • El mercat agroalimentària al Regne Unit és molt madur, amb una oferta variadíssima i forta competència, però que d’altra banda facilita l’entrada i la consolidació de les empreses que fan productes de qualitat i valor afegit. En aquest sentit, s’ha convertit en un mercat molt atractiu per a les empreses catalanes que han vist com els seus productes són ben valorats pels consumidors britànics. Un fet que ho ratifica és que, durant el 2020 i respecte a 2019, amb les dades disponibles fins a setembre, s’han incrementa les exportacions agroalimentàries al Regne Unit en un 3,03% en valor i un 3,65% en volum.
  • Els sectors agroalimentaris catalans que més exporten a Regne Unit són el Fine Food (35,61%) del total exportat – liderat per les conserves de fruita i verdura (8,23%), els productes de pastisseria (7,02%), plats preparats (6,11%), la cervesa (4,43%), el cacau i productes de cacau (2,44%), el cafè (2,15%), la confiteria (2,03%) i els fruits secs (1,82%) -, el carni (31,24%), la fruita i horta (10,96%), el vi (8,56%) , els olis vegetals (5,10%) – liderat per l’oli d’oliva (3,96%)- i el peix (1,63%).

Quins aliment venem més a RU?

FONT: Datacomex 2020, Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca.